DRB fasiliterte ekspedisjon til Svalbard

Over fire dager i arktiske farvann, uten dekning og nett, møttes 100 representanter fra hele verden for å snakke om utfordringene som ligger foran oss.
Publisert 30.10.2018
«Hvordan kan vi møte fremtidens utfordringer i fellesskap, på tvers av kulturer, nasjonaliteter, samfunnslag, utdanning og alder?» Dette er essensen av problemstillingene som ble drøftet på hurtigruteskipet på Svalbard.
Future Talks arrangerte ekspedisjonen og Design Region Bergen (DRB) ble engasjert for å fasilitere samtalene ombord på skipet. Vi har snakket med Monica Hannestad, direktør i DRB, og Torhild Eide Torgersen, Leder for eksperimentering, om erfaringene fra den vellykkede ekspedisjonen.
Hvorfor er det relevant for Design Region Bergen å delta på slike ekspedisjoner?
– Design Region Bergen har lenge jobbet med å styrke kompetansen for å fasilitere og håndtere tverrfaglige grupper. Design Thinking-studiet et eksempel på dette. Vår region besitter et konkurransefortrinn når det kommer til å jobbe metodisk, kreativt, menneskeorientert og tverrfaglig med innovasjonsutfordringer. Studiet har hittil produsert rundt 100 mennesker med denne kompetansen – i hele Norge, åpner Monica.
Videre forteller hun at det tverrfaglige arbeidet gjennom DRB, Human Innovation og DT-studiet i all hovedsak har angått næringsutvikling på tradisjonelle områder.
– Med Svalbard-prosjektet ønsket vi å teste ut metodikken på større samfunnsutfordringer i en internasjonal setting, for igjen å kunne styrke dette som kompetanse og næringsmulighet for regionen.

Den mektige naturen satt sitt preg på samtalene. Foto: Future Talks
Hvordan tilrettela dere prosessen for at den skulle bli best mulig?
– Ved at deltakerne bokstavelig talt mistet all kontakt med omverdenen på turen, ville vi oppnå 100 % tilstedeværelse, og den nødvendige pausen for å ta et steg tilbake og utforske status i verdenssamfunnet i fellesskap. Deltakerne skulle lytte til hverandre, lytte til seg selv, reflektere og undre seg sammen. Med på turen var verdensledende toppolitikere, -ledere, gründere og opinionsdannere, i tillegg til 30 personer under 30 år, forteller Torhild, og legger til:
– Det var en svært viktig målsetting å inkludere ungdom i samtalen om samfunnsutviklingen, og å gi dem uforstyrret tilgang til et uvurderlig nettverk av interessante, engasjerte og mektige mennesker. Vi ønsket å inspirere og engasjere deltakerne til å bruke hverandre, og til å realisere konkrete prosjekter i ettertid. Ungdommene skulle få tilgang til mennesker og arenaer de aldri selv ville nådd på daværende tidspunkt.
– Lederne, på sin side, skulle forplikte seg til å bruke sine egne ressurser og nettverk for å hjelpe frem hverandre og de unge, og for å fremme viktige spørsmål, aktiviteter og samtaler om hva slags fremtid vi ønsker oss, legger Monica til.

Torhild Eide Torgersen, leder for eksperimentering i Design Region Bergen
Det var vakkert og viktig å se hva som skjedde mellom deltakerne på båten. De snakket ikke om hvem som hadde oppnådd mest i livet ... De hadde dype samtaler med hverandre om ting som betyr noe.
Hva lærte DRB og dere av å delta på denne turen?
– Den desidert viktigste lærdommen høres banal og ganske hippie-aktig ut sier Torhild, men den er kritisk: Ambisjoner, talenter, planer og prosjekter spiller ingen rolle hvis ikke mennesker møter hverandre som hele mennesker – legger ego til side, lytter til hverandre med respekt og interesse og knytter bånd mellom hjertene våre.
– Til vanlig i samfunnet går vi rundt med hjernene våre på sølvfat, pynter rundt dem med alle tingene vi har oppnådd og vært med på, og glemmer at vi er bare små mennesker på en stor jord i et uendelig univers, som skal få til å leve sammen på jorden i et ørlite sekund av verdenshistorien. Deltar vi på konferanser og workshops, skal vi fylle på hjernene våre. Vi skal sette oss ned og snakke om viktige ting. Snakke, snakke, snakke… og handle lite, sier Torhild kritisk, og legger til:
14 spørsmål for en bærekraftig fremtid
- How can we construct our financial systems to enable change?
- How can we enable each person’s inner force, to fulfill the real potential in every person on the planet?
- How can we change the education systems?
- How can we change the societal systems?
- How do we make people care and engage?
- How do we connect with nature again?
- How to bridge the past and the future?
- We are one world – how can we unify our species?
- How to increase empathy?
- Equality – between race, gender, socially
- New jobs, youth unemployment, jobs after Artificial intelligence (AI)
- Communication: how can we understand and respect each other?
- How to democratize technology?
- New systems and justice that makes sense
– Hvordan ville det vært annerledes både i politiske systemer, i skolevesenet, i organisasjoner og i bedrifter dersom hjerne-tiden ble byttet ut med hjerte-tid? Sånn at vi virkelig så hverandre? Sånn at vi fikk lyst til å hjelpe hverandre? Sånn at vi fikk lyst til å skape en verden som er best mulig for alle mennesker. Og så kan vi krydre det med all mulig spisskompetanse etterpå, og gå ut og lage prosjekter som verden har bruk for!
– Det var vakkert og viktig å se hva som skjedde mellom deltakerne på båten. De snakket ikke om hvem som hadde oppnådd mest i livet. De snakket ikke om hvem som kjente hvem. De hadde dype samtaler med hverandre om ting som betyr noe. De hadde tid for seg selv til å reflektere i stillhet. Til å være i naturen. De følte seg sett. De følte seg trygge. De følte at det var en «life changing experience». Og resultatet? Etterpå varde motivert for å handle. For å utføre. Alene og sammen. I eksisterende prosjekter og nye, avslutter Monica.
Design Region Bergen var med som fasilitator for prosjektet på Svalbard i august 2018. Samarbeidet med Future Talks ble avsluttet etter endt oppdrag.
Les også: