Arven feirer 150 år

Gull- og sølvvarefabrikken Arven feiret sine 150 år og lansering av jubileumslysestaken LIV designet av Andreas Engesvik

Publisert 30.05.2018

Med på festen var designer Andreas Engesvik som presenterte jubileumslysestaken LIV. Vi fikk også være vitne til en retrospektiv utstilling denne nydelige sommerkvelden i Sandbrogaten. 

Arven er et norsk luksusmerke, som har laget unike håndlagede sølvvarer og smykker av høyeste kvalitet siden 1868. Arven ble startet av Theodor Olsen på den tiden Bergen var sølvbyen – da fantes det like mange sølvsmeder her som i landet forøvrig. Etter Olsens død var det familien Aas som tok over, og som har ledet firmaet i mange generasjoner. I dag jobber 19 gull- og sølvsmeder her til daglig. 

Arven åpnet nylig en nettbutikk og salget har gått over all forventning. De har blant annet designet et smykke for artisten Kygo – en palme som symboliserer musikksjangeren tropical house. Som et resultat har Arven fått nye kunder fra Dubai, USA og resten av verden. 

Designer Andreas Engesvik forteller om arbeidet som ligger bak lysestaken LIV.

Jubileumslysestaken LIV

LIV er laget i begrenset opplag og består av 250 gram sølv, signert av designeren selv: Andreas Engesvik

– Vi har holdt på med dette i … nå holdt jeg på å si 3000 år! Men vi har holdt på i 3 år. Det er mye arbeid som ligger bak, sa Engesvik. 

Engesvik jobber på tvers av designfelt, med alt fra møbler til industridesign for internasjonale klienter. Han har vært delaktig i å gi moderne skandinavisk design et internasjonalt navn, og det gode rykte som det har i dag. 

– Studenter har ikke råd til å kjøpe dyrt design, men det er det mange som har. Det handler om prioriteringer – som kanskje fører til at du kjøper mindre ting men av bedre kvalitet. Da tar man også bedre vare på tingene, mener Engesvik. 

Jubileumslysestaken «Liv» som er designet av Andreas Engesvik.

Bergens rike sølvhistorie

– Vi dekker bordet med sølv når vi feirer, mange bærer en symbolsk gullring på fingeren, og ordføreren bærer et smykke i gull – dette betyr noe for oss, forteller Trond Indahl.

Indahl er førstekonservator hos KODE og er svært interessert i gull- og sølvvarbeidet, spesielt det historiske aspektet. 

– Til dem som ikke ønsker innvandrere velkommen til vårt land – sølvkunsten hadde ikke vært noe særlig uten innvandrere som kom til Norge. Det må vi takke dem for.

Førstekonservator i KODE, Trond Indahl.

LIV

Lysestaken Liv er laget av 925 sterling sølv og veier 270 gram. Etter at alle delene er loddet sammen slipes den før den får et ekstra lag av rent sølv. Den blir så håndpolert, gravert og nummerert. Lysestaken er innom fem håndverkere med spesialkompetanse før den er ferdig. Hele denne prosessen tar fem timer per lysestake.