Bioregion Vestland – et designdrevet innovasjonsprosjekt

Temagruppen Bioregion Vestland får tilskudd for å kartlegge regionale sirkulære verdikjeder, og for å skape scenarioer der avfall blir til produkter som erstatter plast. Vi lyser ut oppdrag for medlemmer.
Publisert 19.09.2019
Hvordan kan vi utnytte ressursene på Vestlandet best mulig, og bruke disse til å lage sirkulære verdikjeder som er både bærekraftige og lønnsomme – og som i tillegg kan skape løsninger som erstatter vårt plastforbruk?
Bioregion Vestland har fått Grønn konkurransekraft-tilskudd fra Hordaland Fylkeskommune for å finne ut av nettopp dette. Prosjektet er et ettårig tidligfaseprosjekt for å utvikle en regional sirkulær verdikjede som stimulerer bedrifter på Vestlandet til grønn omstilling, gjennom nyskapende produksjon, nye tjenester og nye produkter som til slutt faser ut plast. Vi vil jobbe med tre-, marin- og landbruksnæring, næringsmiddel- og ferdigvareindustri, og vil stimulere til ny næring ved å benytte avfall som ressurs. Leveransen fra dette forprosjektet vil være en kartlegging av de regionale forholdene, samt forankring og kvalifisering av 3-4 hovedprosjekter.
Vi ser etter medlemmer som vil bidra inn i tverrfaglige team med andre designdisipliner, offentlige samarbeidspartnere og næringsaktører. Utlysningen retter seg mot alle medlemmer, og forskjellig designkompetanse; fra produkt- og tjenestedesign til sirkulære systemer, design thinking og kommunikasjon. Fortell oss hva du kan bidra med!
Bioregion Vestland gjennomføres i samarbeid med Fylkesmannen i Vestland, Bergen kommune, Høgskulen på Vestlandet ved Mohnsenteret for innovasjon og regional utvikling, Universitet i Bergen, KMD, Institutt for Design, bGreen og SMBer i Vestlandsregionen.
Oppdraget er honorert for 4-6 medlemmer i DRB som ønsker å delta. Du finner mer praktisk informasjon om utlysningen nederst i denne saken. Deltagelse i Bioregion Vestland skaper og mulighet for å delta i hovedprosjektet, som resultat av forprosjektet.
Hør Birgitta Ralston, som leder prosjektet, fortelle om Bioregion Vestland i videoen under.
Les prosjektbeskrivelsen av Bioregion Bergen →
Om Bioregion Vestland
Utlysning Bioregion Vestland
Bioregion Vestland har et honorarbudsjett på 390 000 nok + reiseutgifter til 4-6 medlemmer som deltar i det ettårige tidligfaseprosjektet. Alle samarbeidspartnere deltar med egeninnsats. DRBs medlemmer får honorar for 2/3 av timesatsen for oppdraget. Den delen av arbeidet som ikke honoreres, regnes som egeninnsats. For de som deltar er det et krav å forplikte seg til å delta på planlagt aktivitet, fra oktober 2019 til juni 2020. (Minimum 15 dager). Alle deltagere møtes til lanseringskonferanse / workshop 8. november 2019 i Bergen.
Ønsker du/din bedrift å være med, send søknad senest 1.oktober kl.15.00 til: birgitta@drb.no
Krav til søknaden:
Hvorfor vil du være med på Bioregion Vestland?
Hvilke kompetanse og erfaring bringer du inn i prosjektet?
Link til arbeid / Vedlegg
Utvelgelse og Jury:
Deltagere blir plukket ut av et faglig råd i uke 40. Juryen består av samarbeidspartnere og fagpersoner:
Frøydis Lindén. Seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Vestland, en av samarbeidspartnerne i Bioregion Vestland. Lindén har delansvar for hagebruksfaget, økologisk landbruk og annet utviklingsarbeid innen bærekraftig landbruk. Hun har kompetanse fra Design Thinking og materialbasert kunst, og vil benytte denne kunnskapen aktivt i prosjektet.
Toralf Igesund: Sivilingeniør og Forsknings- og utviklingssjef i BIR. Igesund har jobbet med avfallshåndtering og resirkulering i rundt 40 år. Han er en av arkitektene bak mange av de strategiske avgjørelsene i Bergen - både når det gjelder infrastruktur, forretningsmodeller og investeringer i nye vikrsomheter, og prosjekter for økt separasjon og gjenvinning av avfall. Igesund har vært styreleder i Avfall Norges arbeidsgruppe for juridiske forhold og har i flere år deltatt i Euroities WG Waste.
Birgitta Ralston. Designer i Ralston Bau, strategisk leder i Design Region Bergen og mentor i Design Thinking. Ralston arbeider med en transformativ praksis som kobler mennesker med fellesrom - og utvikler komplekse spørsmål til objekt en har behov for. Etter mange år som designer i Paris grunnla hun Transplant designsenter i Dale i Sunnfjord, materialbiblioteket Nordic Materials, samfunnsdesignlaboratoriet Ideal Lab og den europeiske samarbeidsplattformen Idealist Institute.
Har du spørsmål? Kontakt Birgitta Ralston, prosjektleder for Bioregion Vestland: birgitta@drb.no

Dette inspirerer oss. Produktdesign studenten Ari Jónsson har kombinert røde alger med vann, og dermed klart å skape en biologisk nedbrytbar flaske. Foto: Ari Jónsson.
Les også: