Bak veggene: JAHJAH Studio

Møt JAHJAH Studio – et ungt grafisk designbyrå som legger vekt på strukturert maksimalisme, humor og feminisme

Publisert 30.06.2017

I dag snakker vi med JAHJAH Studio – et grafisk designbyrå som består av Johanne Karlsrud, Aurora Bergmark og Hanne Gabrielsen. De tre møtte hverandre på KMD Bergen og feirer på denne tiden ett år som byrå.
 
Hva driver dere med?
– JAHJAH Studio er et grafisk designbyrå. Vi legger vekt på konsept og humor i vår metodikk, og vår estetikk kan beskrives som strukturert maksimalisme. Vi gjør web, print, branding/visuelle profiler, illustrasjoner, plakater, layout-nerding, foto med mer!
 
Hvorfor meldte dere dere inn i DRB?
– Vi meldte oss inn i DRB for å komme nærmere designmiljøet i Bergen, og fordi vi synes det er gull at organisasjonen jobber for økt strategisk bruk av design.
 
Kan dere fortelle om et prosjekt dere arbeider med for øyeblikket? 
– Akkurat nå jobber vi med et prosjekt for noen veldig hyggelige rørleggere rett over gangen for kontoret vårt i Sigurdsgate. De skal ha en reklame som skal sendes hjem til alle bergensere med radiatorer, og en tilknyttet landingsside.
 
Dere omtaler dere som et feministisk designbyrå – hva legger dere i det, og hvordan former det arbeidet deres?
– Vi bruker direkte grep når vi implementerer feminisme i vårt design. Vi har eksempelvis samlet et bibliotek av fonter designet av kvinner (utsnitt over) Det kan også være hvordan vi bruker referanser i vårt design, for eksempel å finne design i verk som ennå ikke er klassifisert som design (et konkret eksempel på dette kan vere broderi, vev eller annet håndverk).
 
Når vi diskuterte hvordan vi ville bygge vårt studio, begynte vi med å se på hvordan vi ville at designbransjen skal fungere. Vi har satte arbeidstider fra 9 til 5, bruker alltid kontrakter, og har faste retningslinjer for prissetting.
 
Vi syns det er viktig å løfte og bruke andre kvinners arbeid, fordi vi mener at ikke nok folk gjør det. Det handler ikke om å utelukke gutta, men å åpne dørene litt mer for damene. Det handler om å tørre, selv om det noen ganger betyr å feile. Vi er mange kvinner i designbransjen, i arbeid, som underviser og studerer. Vi er ikke lenger et unntak.
 
Hva er dere mest stolt over?
– Å ha holdt på i 1 år!
 
 

Hva er den største feilen dere har gjort, og hva lærte dere av det? 
– Vi prøver og feiler hver dag, og kommer ut klokere i andre enden. 
 
Hvem ser dere opp til?
– De utrolig tøffe kundene og samarbeidspartnerne våre som tør å satse på et helt ferskt designstudio!
 
––
 
Les også: