To år etter Your Street-kåringen: Hvordan går det med «Følids plass»?

Foto: Vegar Valde, BT.

Det er spennende tider i vente for naboene på Sydneshaugen. Initiativet «Old street with new impact» vant 200.000 kroner, og nå skjer det ting!

Publisert 27.02.2018

I 2014 var Bergen vert for den internasjonale konkurransen «Your Street», et konsept initiert av den sør-afrikanske Design Indaba-gründeren Ravi Naidoo som gjestet Raff Designuke 2013. Målet med prosjektet er å finne verktøy for «glocal» byutvikling som er overførbare til andre deler av kloden. På den måten vil man dele kompetanse for en bedre verden.

Initiativet handler om å skape kreativitet og bevegelse der alle kan nyte godt av det – ute i gatene. Premien på 200 000 kroner var bistand til å virkeliggjøre visjoner om et bedre miljø i den utvalgte gaten. De gode ideene ble delt med utviklingsprosjekter i land der byutvikling er helt i startgropen. Slik ville idéer fra Bergen kunne prege utviklingen av byer andre steder i verden.

Your Street Bergen

Vinnerbidraget fra Dokkeveien mottok hovedsummen på 200 000 kroner, mens to andre prosjekter fikk en startkapital på 25 000 kroner. Totalpotten på 250.000 var sponset av Husbanken, Deltafondet (Bufetat) og Bergen kommune

Prosjektgruppen i Dokkeveien er Marianne Rønning, Nils Mannsåker og Gro Haveland fra Fortunen, Tormod Carlsen fra Bergen Byliv og Sjur Veim fra SNV. 

F.v.: Nils Johan Mannsåker, Gro Haveland, Tormod Carlsen og Marianne Rønning står bak prosjektet i Dokkeveien.

Status for Dokkeveien

Initiativtaker Marianne Rønning, forteller om status for Dokkevei-prosjektet, som nå er så godt som fullfinansiert. Prosjektlederne venter kun på endelig svar fra Griegsidéfond, som har sagt at de ønsker å gi tilskudd til installasjonen Klokkarsteinen. Svaret vil de få i løpet av mars. Fortunen arkitekter, med Nils Mannsåker i spissen, har nå ferdigstilt plandokumentet som er til behandling hos Bergen Kommune.

Graveklubben og entreprenøren informerte for et par uker siden om følgende fremdrift:

  • Graving i Dokkeveien vil foregå fra uke 15 til 34 (9. april - 17. august)
  • Arbeidet med plassen og innsetting av elementene fortsetter utover høsten
  • Følids plass skal være ferdig i uke 51, innen fredag 21. desember

 –  Når svaret fra kommunen om våre innsendte planer foreligger blir det kalt inn til møte mellom oss, kommunen, Graveklubben, Plan og bygningsetaten, Trafikketaten (Bymiljøetaten) og Vann og avløpsetaten for detaljer i videre fremdrift, forteller Rønning.

Etterlengtet sosial møteplass

Kolonialen AS på Sydneshaugen drives av Erik Midttun. Han gjør butikken om til dagligvare og kafé i forbindelse med at Dokkeveien får en naboplass. – Den lille lokalbutikken vår har kunnet gjøre dette på grunn av prosjektet, som vil få stor betydning sosialt og økonomisk, sier Rønning. 

For Kolonialen vil prosjektet Your Street bety veldig mye. Vi kan virkeliggjøre drømmen om å kombinere dagligvare med kafé.

– Erik Midttun, daglig leder av Kolonialen.

Kolonialen vil også utvide åpningstidene slik at de er tilgjengelig på kveldstid. De har nå fått på plass bord og stoler og med fornying av gatetunet håper de på å ha uteservering på plass etter sommeren. Nabolaget vil få et etterlengtet samlingspunkt for både beboere og studenter. 

På sin Facebook-side, har Kolonialen spurt nabolaget hva de ønsker av utvalg når de åpner for fullt. Barna etterspør bakervarer i kaféen, mens de voksne vil ha tak i mer av de gode, kortreiste varene i butikken.

Les mer om bakgrunnen til prosjektet her:

Margrethe Vikan Sæbø

Skrevet av Margrethe Vikan Sæbø
Strategisk historieforteller