Bergen Awards 2017: Vi kårer Årets Design

De nominerte i kategorien Årets Designer 2017 er (f.v.) Seasight, Plasthvalen og Oleana

Tre vidt ulike produkter av design er nominert til årets pris: Plasthvalen, Oleana og Seasight.

Publisert 25.01.2018

Også i år har Design Region Bergen blitt invitert til å overlevere prisen for Årets Designer i Bergen Awards – prisutdelingen som så dagens lys i fjor er arrangert av Bergensmagasinet, og da var det Norwegian Rain som stakk av med designprisen.

Juryen besto i år av Meghan Beaton (ANTI), Marte Teigen (Haltenbanken), Mona Larsen (KMD, UiB), Per Arne Larsen (Human Innovation) og Stine Fantoft Berg (DRB), og vil overleveres av Monica Hannestad under prisseremomen i Grieghallen 16. februar

Etter mye drøfting, vekting og diskusjon endte juryen på tre verdige kandidater, som hver representerer ulike felt innenfor design. De nominerte ble plukket ut på bakgrunn av strenge (!)  kriterier som omfatter fokus på bærekraft og samfunnsansvar, gjennomgående høy kvalitet, brukerfokus og forretningsteft (Alle kriteriene ligger lengre nede i saken).

Og de tre nominerte er (i tilfeldig rekkefølge):

Utstillingen Plasthvalen (Universitetsmuseet, Overhaus og Stine Aas)


Et prosjekt som demonstrerer vellykket og effektfullt samarbeid mellom oppdragsgiver, designbyrå og interiørarkitekt. Aktørene grep tidsånden og utstillingen synliggjør designs potensiale til gjøre komplekse problemer tilgjengelig og håndgripelig for et allment publikum. Universitetsmuseet skal ha hederlig omtale for å ha initiert prosjektet, og designerne for en god og effektfull gjennomføring.

 

Oleana


I 25 år har fabrikken i Ytre Arna produsert produseret klær av økologisk forsvarlige råmaterialer som ull, alpakka, silke og lin. Fibre som er resirkulerbare og flere av dem kommer fra dyr som også brukes til mat. Oleana er en hjørnesteinsbedrift som er like aktuell i dag som for 25 år siden. Oleana har i 2017 gjennomgått et generasjonsskifte og en strategisk omprofilering. Bedriften er en tydelig stemme og viktig forkjemper for bærekraftig produksjon og forretningsmodell.


Seasight (Brødrene Aa og The Fjords)


Hybrid-sightseeingbåten Seasight viser industridesign som er gjennomført og av ypperste kvalitet. Et intensjonelt beskjedent design retter passasjerenes oppmerksomhet til fjorden og fjellene. Universell utforming og plass langs gjerdene for alle ombord er designgrep som setter passasjeropplevelsen i førersetet. Fartøyet er nytenkende, utfordrende og ikke minst et tidsriktig og bærekraftig alternativ til konvensjonelle skip og belastningen de er på det vestlandske fjordlandskapet. 

Brødrene Aa er et tradisjonsrikt verft lokalisert i Gloppen i Sogn og Fjordane, mens industridesigner Torstein Aa er basert i Bergen.

Til slutt vil juryen fremheve et fjerde initiativ som har gjort seg bemerket i 2017, og som synliggjør design og kommunikasjons evne til å bidra til positiv endring gjennom små grep: Kavli og Q-Meierienes kampanje for ny datomerking: Best før, men ikke dårlig etter. Et grep som bidrar til å redusere matsvinn og til å pushe bransjen i riktig retning. Et eksempel til etterfølgelse, og siden innføringen har både Tine og Prior annonsert at de vil introdusere merkingen på sine produkter. Kudos!

 

Kriteriene for Årets Designer

• Designeren skal være basert i Bergen og representere Bergen på en verdig måte

• Designeren har bidratt til å sette Bergen på kartet i 2017, og bidrar til regionen på en god måte. For eksempel ved å delta i samfunnsdebatten og engasjerer seg i regionen.

• Designeren viser god kontinuitet og leverer arbeid av gjennomgående høy kvalitet

• Designeren har fokus på bærekraft og viser etisk og miljømessig ansvar 

• Designeren inspirerer, leder an og representerer sitt fagfelt på en god måte

• Designeren viser forståelse for bruker, god problemløsing og har god forretningsteft

• Designeren bidrar til å bringe designfeltet videre.

Vinneren annonseres 16. februar

Vi gleder oss til å annonsere vinneren av Årets Design på prisseremonien i Grieghallen 16. februar. Arrangementet er åpent for alle, og du finner mer info her:

 

Les også: