Vi har vært en snartur i Milano

Fuorisalone i Milano er verdens største designevent, basta. Salone del Mobile og Fuorisalone definerer Milan Design Week. Her vises de nyeste trendene for det kommende året.

Publisert 06.04.2017

Spektakulære utstillinger, workshops, showrooms, åpne atelier, foredrag og ulike storslåtte arrangementer er spredt over hele byen både innen- og utendørs gjennom den ukelange festivalen i April.

Selvom utstillingene er spredt over hele byen under Fuorisalone, er de fleste konsentrert i disse viktige distriktene: Brera Design Distrikt, Zona TortonaPorta Venezia, 5 Vie, og Sant'Ambrogio, samt det postindustrielle området Ventura Lambrate og Ventura Centrale. På denne livlige plassen trekker utstillingene til store internasjonale designere et bredt publikum. Her finner man også den norske utstillingen Everything is connected, vel verdt besøket. Spazio Rossana Orlandi er også et must. 

Triennale di Milano er Milanos offisielle designmuseum. Her lot vi oss imponere av den Japanske utstillingen fra Japan Design Week, utstillingen Giro Giro Tondo design for barn, og prototypeutstillingen Lexus YET og Lexus Award hvor 12 unge designere er plukket ut til å samarbeide med erfarne mentorer for å skape en bedre verden gjennom nye innovative bærekraftige løsninger og teknologi. Den japanske designeren Hiroto Yoshizoe er vinner av Lexus Design Award 2017 Grand Prix med Pixel, en interaktiv installasjon som benytter en rekke sensorer til å vise et spekter av ulike lyseffekter, inspirert av designerens barndomsminne; å falle i søvn til lyset fra tv apparatet.

Vi møtte kjentfolk på Everything is connected, Vera&Kyte og Stine Aas. 

Stine Aas, Silje Nesdal og Vera & Kyte – alle tidligere Raffutstillere stiller ut på SaloneSatellite. Fokuset her er å løfte fram det kreative potensialet til unge designere under 35 år. SaloneSatellite er en viktig nettverksarena for produsenter å oppdage og for designere å bli oppdaget. Om man kommer gjennom nåløyet og får stille ut på messen er man sikret utstillingsplass for tre år. Mange av prototypene fra tidligere utstillinger er gått i produksjon og har gjort designerne til store stjerner på designhimmelen. I år er elleve norske designere blant de utvalgte. Her finner du katalogen til årets SaloneSatellite utstilling.

På selve møbelmessen Salone del mobile som ligger et stykke utenfor sentrum, er det viktig med en plan om man ikke har all verdens tid. Her føles det som om det er uendelig med haller og utstillingssteder hvor det er lett å bli overmannet av alle inntrykkene. Over 200 utstillere på ca 10.000 m2 har gjort store anstrengelser for at vi skal imponeres. Vi valgte oss hall 16 og 20 som hovedområde, etter gode innspill fra erfarne messegjengere.

Under Fuorisalone har de fleste utstillingssteder lengre åpningstider, noe vi satt stor pris på da overveldende mye skal absorberes på kort tid. Milano er definitivt stedet å være skal man henge med innen designverdens siste trender – neste gang skal vi sette av litt lengre tid!