Per Finne og Arven designet prisstatuett inspirert av de syv fjell for tidenes første Bergen Awards

SAMARBEIDET OM PRISSTATUETT: Prisen skulle ikke være for stor, samtidig som den skulle kunne vises igjen i hyllen, sier Bjørn Steffen Thorsen (til høyre). – Og så må den være lett å putte i frakkelommen når du skal ut på byen, repliserer Per Finne (til venstre). (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Byfjellene, sølv og betong – vi har vært med på produksjonen av Bergensprisen

Publisert 24.03.2017

Det hele startet da Design Region Bergen ble kontaktet av initiativtakeren bak Bergen Awards, Vegard Sletten som lurte på om vi kunne koble designkompetansen som skulle til for å produsere en unik statuett for prisutdelingen.

Bergen Awards hadde allerede fått den tradisjonsrike sølvvarefabrikken Arven 1868 med på laget. Fra DRB-nettverket fikk vi koblet på Per Finne Design som har lang og bred erfaring med produkt – og industridesign.

Resultatet av samarbeidet ble en statuett formet etter Løvstakken. Ideen er at statuetten vil ta form etter et av de syv fjellene som omgir Bergen de kommende seks årene.

Per Finnes modell av Bergensprisen (venstre), 3D-printet modell til betongstøp (høyre)

– Jeg har vært gjennom minst 20 ulike ideer, forslag og utkast. Et av dem var en skillingsbolle i sølv, men den ble nok litt for kitschy, sier Per Finne til Bergensmagasinet.

– For å hjelpe meg i arbeidet, satte jeg opp en liste over hva som er typisk for mottakerne; som er bergensere, forklarer han videre.

Han satt da igjen med stikkordene stolt, synlig, kontrastfull, ærlig, tydelig og dynamisk, og da var ikke veien lang opp til toppen av Løvstakken.

– Jeg endte på Byfjellene, og på det som fjellet symboliserer. Tanken er at dette kan være med å løfte prisen litt opp, gi den litt tyngde.

Statuetten utformes med selve fjellet støpt i sølv, plassert på en betongsokkel med Bergensprisen og navn på mottaker inngravert. Betongdelen støpes av vossabedriften Tunge Ting, mens fjellet og ferdigstillelsen av statuetten utføres av Arven.

«Fjellet» på statuetten er håndbanket av Arven 1868. Foto: Vegard Sletten

Og det var en møysommelig prosess. Prototypen av «fjellet» er håndbanket i kobber, i to halvdeler, av Bjørn Steffen Thorsen som er produktansvarlig hos Arven – en teknikk som krever lang erfaring og som få mestrer.

Kobberet skal så «spise» seg ned i stål, slik at man får fremstilt en nøyaktig «negativ» av statuetten. Fjellet blir deretter presset i nysølv, før de to halvdelene loddes sammen, finslipes rundt kantene, forsølves med finsølv og poleres, og limes til slutt på betongsokkelen.

– Det må lages to former eller stanser som det heter, for å kunne produsere fjellet. En bakside og en fremside. Når disse er ferdig, presses sølvet ned i formen, slik at vi får et nøyaktig preg hver gang, forklarer Thorsen.

Trygve Trohaug ved BTO bidro med teknisk assistanse og GCE Subsea lånte generøst bort 3D-printer

– Før i tiden ble faktisk gull- og sølvsmedkunst sett på som ren magi – ingen kunne forstå at det var mulig å transformere en metallklump til vakker kunst og smykker, forteller Maria Valding Seim som har koordinert produksjonen fra Design Region Bergen.

– Arven og Per Finne har lagt ned uvurderlig innsats i arbeidet med å ferdigstille statuetten. Flere 3D-printere har vært inne i bildet og det var mange brikker skulle falle på plass for å få trofeet ferdig i tide, sier Maria.

Også Prototype (Morten Sandnes), Bergen Makers ved Bergen Teknologioverføring, Nyskapingsparken, GCE Subsea og Høgskulen på Vestlandet har gjort viktige bidrag i prosessen, med kompetanse og lån av utstyr.

Fornøyde prisvinnere mottok statuetten designet av Per Finne og Arven. Her Andreas Lindborg fra Bergen Live, Dennis Reksten og Hjerteslag-vokalist Robert Eidevik (underst til øverst). Foto: Roy Bjørge

– Det har vært en hektisk prosess, og jeg er utrolig imponert over innsatsen fra Per Finne og Arven. Så entusiastiske og kunnskapsrike på hvert sitt felt, og likevel så samstemte i visjonen om å skape et enestående og eksklusivt trofé. Det har vært en glede å samarbeide med dem!

Les også: