Thanee Andino er vinner av årets nykommerpris innen Visuell Kommunikasjon.

Andino lar seg inspirere av samfunnet rundt seg og har som mål å lage et prosjekt som støtter og motiverer ung tverrkulturell kvinnerepresentasjon. 

– Gjennomgående for årets nykommerne er at de tar utgangspunkt i en problematikk som de engasjerer seg i og som de ønsker å belyse gjennom prosjektene sine, sier Ingrid Helgesen, daglig leder i Design Region Bergen.

Dreams in Transition av Thanee Rene Andino Mejía

Styrker tverrkulturell kvinnerepresentasjon

Thanee Andino er årets nykommer innen visuell kommunikasjon med sin utstilling «Dreams in Transition». Hun håper at underrepresenterte grupper skal kunne dra ekstra nytte av prosjektet hennes.

- Ved å samarbeide tett med Papillon Bergen ønsker jeg at prosjektet mitt skal styrke mennesker i alle aldre, kjønn og bakgrunner og oppfordre dem til å fortelle historiene sine, uttrykke seg, skape muligheter og bygge en følelse av tillit og tilhørighet mellom ulike sosiale grupper, forteller Andino. 

«Dreams in Transition» er en refleksjon og respons med fokus på dilemmaene unge innvandrerkvinner opplever når de står overfor en kulturell overgang til et nytt samfunn. 

–Målet er å styrke identiteter ved å støtte og motivere ung tverrkulturell kvinnerepresentasjon. Effekten er å styrke følelsen av individualitet og representere unge kvinner i en flerdimensjonal tilnærming i stedet for bare som innvandrerkvinner. 

Kombinerer tekstil og teknologi

Thanee Andino avdekker en verden av muligheter når hun kombinerer tekstiler og metoden Augmented Reality (AR). I prosjektet utforsker hun betydningen av semiotikk i materialene og teknologien som brukes, og hvordan populærkulturen påvirker den yngre generasjon. Arbeidet hennes er ofte tverrfaglig og har dristige former og farger. 

– Design har uendelige muligheter, og det er vanskelig å velge én retning eller ett spesifikt fokus. Jeg får en følelse av å ha frihet i arbeidet som tverrfaglig designer, Min filosofi forsøker ikke å forklare eller gi mening om situasjoner med forhåndsetablerte teoretiske rammer, sier Andino. 

Hennes visjon som designer er å designe for fremtiden, for et nyere publikum, ny teknologi og stadig skiftende kulturer. 

En viktig problemstilling

Juryen imponeres av Andinos formidlingsevne og historie. 

–Dette er en designer som ønsker å formidle, og juryen har latt seg imponere over prosjektet. Prosjektets problemstilling er viktig, og gjennomføringen har sterke kvaliteter, uttaler juryen. 

–Kompleksiteten med de ulike dimensjonene og det brede spennet fra digitalt til fysisk er spennende. Juryen betegner prosjektet som fengslende – trekker blant annet frem den visuelle måten prosessen er beskrevet på, gjennom en godt gjennomarbeidet film. 

Juryen for visuell kommunikasjon består av Askild Meltvik fra Haltenbanken, Truls Petter Bergh fra Cure, Camilla Aadland Jensen fra Netlife og Margrete Birkeland fra Sans.

For full presentasjon av prosjektet; se mer her.