Marte Skogstrand Andersen er vinner av årets nykommerpris innen møbel- romdesign og interiørarkitektur.

Marte Andersen lar seg inspirere av naturen og utforsker hvordan design kan bidra til bedring av det biologiske mangfoldet.

– Gjennomgående for årets nykommerne er at de tar utgangspunkt i en problematikk som de engasjerer seg i og som de ønsker å belyse gjennom prosjektene sine, sier Ingrid Helgesen, daglig leder i Design Region Bergen. 

Human I Nature av Marte Skogstrand Andersen

Inspirert av naturen

Marte Andersen lar seg inspirere av naturen. Hun ønsker å utfordre måten vi interagerer med natur i byen. 

– Jeg tok utgangspunkt i å utfordre ideen om menneskesentrert design, for å se på naturens plass i en verden dominert av mennesker, forklarer Andersen. 

Med utstillingen Human | Nature reflekterer hun over forholdet mellom menneske og natur, og utforsker hvordan design kan bidra til bedring av det biologiske mangfoldet.

– Tap av biologisk mangfold er en av de største utfordringene vi står ovenfor i vår tid. Ved å rette søkelyset mot naturens egenverdi er målet å skape et mer balansert sted for naturen i byene. 

Empatisk design

Andersen spesialiserer seg på rom- og møbeldesign. Hennes fokus er empatisk design, og hun streber etter å forstå den emosjonelle og fysiske innvirkningen rom har på mennesker.

– Jeg er veldig opptatt av empati i prosjektene mine, og mener at en dyp forståelse av både mennesker, planeten og kontekst er essensielt. Det jeg gjør skal alltid skal gjøre verden til et bittelitt bedre sted, på små eller store måter. 

Andersen har et fremtidshåp: At prosjektet kan bidra til å rette opp i noe av skaden som er gjort på det biologiske mangfoldet. 

– Jeg håper også at vi kan få en mer bevisst måte å interagere med naturen på og at vi kan slippe til andre naturtyper blant oss. Hvem blir ikke glad av en frodig, rotete, vill blomstereng?, spør Andersen. 

Bærekraftig design 

Andersen ønsker å sprenge grensene for hva design er, og hva en designer kan gjøre. Tanken er at prosjektet skal bidra til å skape assosiasjoner, undring, samtaler og diskusjon. 

– Jeg vil at vi skal bryte ut av de små boksene vi sitter i og dele den innsikten og kunnskapen vi har med hverandre. På den måten tror jeg vi kan få til å skape design på en mer bærekraftig måte – både for planeten og for mennesker. 

Tøyer grensene for faget 

Juryen lar seg begeistre over prosjektet til Andersen.

–Vi tror på dette prosjektet, og blir både engasjert og inspirert. Det er helhetlige tanker og stor bredde i det kandidaten har jobbet med. Hun tøyer grensene for faget og hun er på god vei til å løse problemstillingene, uttaler juryen.

Juryen består av Nina Frisk fra En til En arkitekter, Anne Devik fra Box Design, Lene Heggland fra Studio Neon og Lars Beller Fjetland fra Beller. 

For mer informasjon om prosjektet; se mer her.